Cechy | |
Data palenia | 07.01.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 83 |
Zambia Kachipapa Farm
Kachipapa Farm to rodzinna plantacja kawy. Pod uprawą znajduje się 40 hektarów dojrzałych kawowców i 20 hektarów młodych drzewek, które zaczną owocować za 2 lata. Gospodarstwo nie tylko produkuje kawę, ale także uprawia makadamie.
Kawę uprawia się na glebach piaszczystych o ciemnoczerwonym kolorze, które wytwarzają wysoki poziom składników odżywczych i zapewniają dobry drenaż. Cała plantacja jest nawadniana, co daje wystarczającą ilość wody przez cały okres suszy. Klimat w Serenje Zambii zwykle ma jedną porę deszczową (listopad – kwiecień) i jedną porę suchą (maj – październik), z najgorętszymi miesiącami od września do listopada. Średnie opady wynoszą około 1200 mm rocznie. Drzewa są aktywnie mulczowane za pomocą naturalnej trawy i wszystkiego, co jest przycinane z drzew. Ta ściółka pomaga zatrzymać wilgoć w glebie, spowalniając parowanie, co jest niezbędne podczas gorących letnich miesięcy.
Jednym z głównych zadań plantacji jest poprawa jakości życia pracowników i społeczności lokalnej. Zbudowano 25 nowych domów dla stałych pracowników gospodarstwa, a ostatnio zainstalowano nowe systemy rur zapewniające społeczności czystą wodę. Są również w stanie sfinansować lokalną szkołę, zatrudnić nauczycieli a także zapewnić pomoc medyczną i zapobiegać malarii.
Kraj: Zambia
Region: Serenje
Wysokość uprawy: 1650-1950 mnpm
Odmiana: Catimor/CostaRica
Rodzaj obróbki: Washed
Plantacja: Kachipapa
SCA: 83
Ciemna czekolada, czarna herbata, cytrusy